Do Kids Need a Car Seat in a Limo or Car Service in Connecticut?

Short answer: Yes. In Connecticut, a young child in a limo, black car or any other private car service needs the same approved car seat or booster they would need in your own car. The state's child-restraint law applies to "any person who transports a child" in a motor vehicle, and the statute text lists no exception for limousines or hired drivers. So the question isn't whether you need a seat. It's who is bringing it. At Absolute Transportation in North Haven, children must ride in proper car seats and we ask you to tell us when you book. Whether we can supply a seat for your trip is something we confirm by phone at (203) 938-0000, so don't assume it. If you want zero doubt, bring your own.

What does Connecticut law require for kids in a car service?

The Connecticut DMV summarizes the rules by age and weight on its child passenger safety page. The law itself is Connecticut General Statutes § 14-100a.

Child What the DMV says to use
Under two years old, or under 30 pounds Rear-facing car seat with a five-point harness
Two to five years old, or under 40 pounds Child restraint with a five-point harness
Five to eight years old, or 40 to 60 pounds Booster seat or five-point harness
Eight or older and 60 pounds or more Seat belt or booster seat

Two more points from the DMV and the statute: a rear-facing seat can't go in the front seat of a vehicle with a working passenger-side air bag, and the DMV advises that children under 13 ride in the rear seats. The statute's only vehicle carve-outs concern large buses (rated at one ton or more) and school-type student transportation vehicles, which have their own rule. This is general information, not legal advice. Check the DMV page for the current ages and weights before you travel.

What about New York City trips?

If your ride starts in New York City, the city's own pages apply. NYC311 says that in a taxi or for-hire vehicle, which includes black cars and limousines, a child restraint isn't required, but riders are encouraged to bring their own seat and the driver must allow them to install it. The TLC passenger FAQ likewise says passengers may bring and use their own car seats and booster seats in TLC-licensed vehicles. Seat belts are required for everyone, including on app-based trips (NYC311).

For a trip that starts in Connecticut, plan around Connecticut's rule. Either way, a legal exemption is not a safety recommendation, which is why the sensible plan is a proper seat on every ride.

Should you bring your own seat or ask the car service to supply one?

You have two realistic options:

  1. Bring your own. You know the seat, your child is used to it, and you know how it installs. This is the most predictable choice, especially for airport trips.
  2. Ask the company to supply one. Some car services do and some don't, and the answer can depend on the trip and the vehicle. Ask for a yes in writing before the day of travel.

Whichever you choose, tell the car service so the right vehicle is assigned. At Absolute, our FAQ says children must ride in proper car seats and that seat needs must be arranged in advance. Call us with your child's age and weight and we'll tell you what we can do for your date.

What should you tell the car service when you book?

Give these details up front:

  • How many children, and each child's age and weight. That decides rear-facing, harness or booster.
  • Whether you're bringing the seat or asking for one. If it's yours, say whether it's an infant seat, a convertible seat or a booster.
  • How many adults and how many bags. A car seat takes up real rear-seat room, and passenger capacity on the fleet page is not a car-seat count. Our luggage guide shows how bags change the vehicle you need.
  • The pickup address or terminal. For airport trips we track flights, and our delayed-flight guide explains what happens when landing times change. For a JFK run from Connecticut, see our JFK airport car service page.
  • Anything special about your child's needs. The DMV notes that a child with special health care needs may need an adaptive or specialized seat. If that's your situation, say so when you call.

How do you make a car seat fit smoothly at pickup?

Installation is where most delays happen. A few habits help:

  • Read both manuals. Your seat's instructions and the vehicle's say how to install it. NHTSA says to use either the seat belt or the lower anchors, never both together, and to use the tether for a forward-facing seat when the manufacturers allow it.
  • Ask which vehicle is coming. NHTSA notes that not every car seat fits every vehicle, and that tether anchor locations vary, especially in vans and SUVs. A short call beats a surprise at the curb.
  • Allow extra time. Installing a seat takes longer than it looks, especially on the first try or at a crowded terminal.
  • Check the seat itself. The DMV says seats usually have a limited life, you should check the expiration date, and a seat that's been in a moderate or severe crash should not be used. Install it only in a rear seat, never the front passenger seat.

NHTSA's car seat guide has installation videos by seat type, and certified technicians offer free seat checks in most cases.

How does Absolute handle families?

Absolute Transportation is a chauffeured service only. We run a black fleet of executive sedans and SUVs, Mercedes and Ford Sprinter vans, and limousines. Tolls are included in our quote, and a gratuity is applied to bookings. We don't post one flat fare, because the vehicle, hours, stops and luggage all change the quote. Tell us about your family and the car seat plan when you call, and we'll match a vehicle to the whole group.

Car seats in a limo FAQ

Do kids need a car seat in a limo in Connecticut? Yes. Connecticut's child-restraint law applies to anyone transporting a child in a motor vehicle, and the statute doesn't exempt limousines or car services. Use the DMV's age and weight guide to pick the right seat.

Does Absolute provide child car seats? Children must ride in proper car seats, and we ask you to tell us when you book. Whether we can supply a seat for your trip is confirmed by phone at (203) 938-0000, so ask before travel day.

Can I bring my own car seat? Yes, and it's often the easiest option. Tell us the type of seat so we can assign a vehicle that works.

Are car seats required in a New York City black car? NYC311 says a child restraint isn't required in a taxi or for-hire vehicle but encourages bringing your own, and the driver must let you install it. Seat belts are required for everyone.

Can a baby ride in the front seat? The DMV says to install a child safety seat in the rear, never the front passenger seat, and advises children under 13 to ride in the back.

Book a ride for the whole family

Call Absolute Transportation at (203) 938-0000, any time of day, with your date, pickup, passengers, ages and bags. For comparing offers, our quote checklist lists what to confirm in writing.

Absolute Transportation